Кафедра гістології, цитології та ембріології Буковинського державного медичного университету

Буковинський державний медичний університет

Кафедра гістології, цитології та ембріології

Тютюнопаління в 2021 році

Статтю підготував:

ас. Столяр Д.Б.

Вживання тютюнових виробів не має нічого спільного з свідомим вільним вибором особи і не являється звичкою. Це залежність, нав’язана і сформована під впливом цинічних маркетингових маніпуляцій тютюнової індустрії, спосіб підліткового протесту, що затягнувся на все життя, наслідок бажання справити враження на друзів, які курять, метод вгамувати свої емоції, несвідоме повторення поведінки батьків, тощо.

Куріння тютюну є провідною причиною хронічної обструктивної хвороби легень – захворювання, при якому накопичення гнійної слизу в легенях викликає хворобливий кашель і болісне утруднення дихання. Ризик розвитку ХОЗЛ особливо високий серед осіб, які починають палити в молодому віці, оскільки тютюновий дим значно уповільнює розвиток легенів. Тютюн також посилює астму, яка обмежує активність і сприяє втраті працездатності. Якнайшвидше припинення куріння – найбільш ефективний спосіб уповільнити розвиток ХОЗЛ і полегшити симптоми астми.

Тютюновий дим є вкрай небезпечну форму забруднення повітря: у ньому міститься більше 7 000 хімічних речовин, з яких 69 речовин входять в число відомих канцерогенів. Яким би непомітним і позбавленим запаху не був тютюновий дим, він може затримуватися в повітрі протягом майже п’яти годин, піддаючи присутніх ризику розвитку раку легенів, хронічних респіраторних захворювань і зниження легеневої функції. 

Тютюнопаління є провідною причиною розвитку раку легенів, і на його частку припадає понад дві третини випадків смерті від цієї хвороби в світі. Вплив вторинного тютюнового диму в домашній обстановці і на роботі також підвищує ризик раку легенів. Відмова від куріння може знизити ризик захворювання на рак легенів: через 10 років після припинення куріння ризик розвитку раку легенів скорочується приблизно в половину в порівнянні з ризиком для курця.

Здоров’я легень не забезпечується виключно відсутністю захворювань, і тютюновий дим має серйозні наслідки для здоров’я легенів курців і некурящих людей в усьому світі.

Для досягнення Цілі сталого розвитку, що передбачає скорочення передчасної смертності від не інфекційних захворювань на одну третину до 2030 р боротьба проти тютюну повинна стати пріоритетом для урядів і населення в усьому світі. На сьогоднішній день виконання цього завдання в строк знаходиться під питанням.

Кинути палити нелегко, але можливо. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, але всі ми знаємо людей, які спробували кинути палити і більше не повертаються до шкідливої звички.

Подолати тютюнову залежність значно важче, ніж не допустити. Проте кинути курити може кожен незалежно від віку, стану здоров’я та стажу куріння. Це може зайняти деякий час, потребувати зусиль і навіть багатьох спроб, але кинути курити – одне з кращих рішень у житті людини!